Elektrik direnci mekanik bir sistemdeki sürtünmeye benzer. İkisi de enerjiyi ısıya dönüştürür ve çevreye atar, bu nedenle rezistanslar bazen bir devrede bir fren veya sönümleme mekanizması olarak düşünülebilir. Rezistansın temel işlevi devre boyunca akan akımı sınırlamaktır. Bu ilkeye dayanarak ihtiyaca göre çeşitli kalıp rezistans uygulamaları türetilebilir.
Gerilim ve akım, rezistans uzunluğu ve çapı, malzeme türü ve çalışma sıcaklığı gibi faktörler kalıp rezistans için önemli kriterlerdir. Etkili, ekonomik, dayanıklı ve güvenli bir ürün yapmak için tüm bu faktörlerin birbirine karşı dengelenmesi gerekir. Ayrıca mika veya seramik yalıtım, 1 cm² ye 10 W güç, yüksek çalışma gerilimi, dayanıklı metallerden dış muhafaza alternatifleri, istenilen boyutlarda kaldırma mapası ve termokupl deliği gibi özellikler aranabilir.
Kalıp Rezistans Fiyatları
Tüm rezistans çeşitlerinde olduğu gibi kalıp rezistans fiyatları da kullanılan malzemeye göre farklılıklar gösterir. Yüksek elektrik iletkenliğine ve dolayısıyla düşük dirençliliğe sahip olan gümüş veya bakır gibi metaller tercih edilmezken daha yüksek dirençlere sahip Cr-Ni veya çelik alaşımlar önceliklidir. Bunun nedeni kalıp rezistans modellerinin 400 °C – 600°C’ ye kadar çalışma sıcaklığına dirençli olmaları gerektiğidir.
Genel olarak rezistans fiyatları çok pahalı değildir ve her üretici arasında çok az farklıdır. Yine de fiyattan çok kaliteye odaklanmak gerekir. Hem fiyat hem de kalite için Ser Rezistans gibi güvenilir bir kaynağı tercih edebilirsiniz.
No Responses Yet